NÁSTRAHÁM ZIMY ČELIA AJ NAŠE ZUBY

Dokonalý biely úsmev nádherne vynikne na fotografiách z letnej dovolenky. Bronzová pokožka a žiarivé zuby sú ideálnou kombináciou. Pozornosť si však náš chrup zaslúži aj teraz, v období vianočných večierkov a sviatočného prejedania sa, keď na odtieň vo väčšej miere vplýva punč, červené víno, čaje, káva i cigarety. Spozornieť by sme mali aj pri citlivosti na teplo a pri zimných športoch.

Vianočné obdobie v súčasnosti vystihuje slovo zhon. Naháňame sa za darčekmi, snažíme sa vyhovieť najbližším a zvládnuť všetky pracovné povinnosti. Malým únikom z reality a stresu sú firemné večierky. Punč, varené červené víno či káva nechýba na žiadnom z nich. Spolu sa podpisujú nielen na našej nálade, ale aj na odtieni chrupu. Navyše, hlavnou zložkou týchto pochutín je cukor, ktorý výrazne zvyšuje riziko vzniku zubného kazu. „Baktérie žijúce v našich ústach sa podieľajú na vzniku zubného plaku a kameňa. V procese trávenia cukrov vytvárajú vedľajší produkt - kyseliny, ktoré povrch zuba narúšajú a následne vytvoria kaz,“ vysvetľuje MUDr. Valéria Michnová, zo stomatologickej kliniky ArtDentistic v Bratislave.

Koláče a zákusky z vianočných stolov sú tiež strašiakom zdravého úsmevu. „Dôležité je, aby sme minimalizovali tvorbu kyselín. Aj po užití vianočného punču, vareného vína i po zjedení zákuskov by bolo ideálne vyčistiť si ústnu dutinu. Bezprostredne postačí čistá voda, neskôr dôsledná domáca hygiena s využitím medzizubných kefiek, zubných kefiek s pastou, škrabkou na jazyk a ústnej vody,“ radí renomovaná stomatologička. Ideálne je, ak sa prítomnosť povlaku, ktorý je rajom pre baktérie, obmedzí aj pravidelnými dentálnymi hygienami v polročných intervaloch. „Toto bezbolestné ošetrenie vám zaručí čistý a hladký povrch zuba. Baktérie a kyseliny tak nemajú šancu,“pokračuje zubná lekárka Valéria Michnová.

Cukor a kyseliny však nie sú jedinou nástrahou pre náš chrup v zimných mesiacoch. Precitlivenosť na horúce nápoje tiež svedčí o probléme, ktorý by sme nemali podceňovať.

Opatrní by sme mali byť aj na svahoch a pri zimných športoch. Na fotke z novoročnej lyžovačky asi nebude nikto z nás vyzerať šťastne s vyrazeným či odlomeným zubom. „Po úraze je veľmi dôležité zachovať rozvahu. V prípade, ak vybitý zub nájdeme a nie je zlomený, šanca na jeho záchranu existuje. Odporúčam vložiť ho do mlieka a urgentne vyhľadať stomatológa. Čas hrá v tomto prípade prvé husle,“ hovorí o prvej pomoci MUDr. Libor Michna, MSc. z bratislavskej stomatologickej kliniky ArtDentistic.

Podceniť stratu zuba po úraze skúsený stomatológ neodporúča. Následný estetický defekt nie je jediným problémom. „Rozhodne odporúčam návštevu zubára. Pri úraze zuba môže dôjsť aj poškodeniu koreňa či zlomenine čeľuste, čo nemusí byť voľným okom viditeľné. Zanedbanie týchto dôsledkov môže v budúcnosti pacientovi spôsobiť ďalšie nebezpečné ochorenia,“ varuje stomatológ. V prípade, ak je zub po úraze značne poškodený alebo ho nie je možné nájsť, riešením problému môže byť zubná náhrada. Pacient sa môže rozhodnúť pre konvenčný mostík, snímateľnú protézu alebo dentálny implantát. „Kým pri prvej alternatíve dochádza k obrúseniu priľahlých zubov, pri protéze trpí zub, o ktorý sa náhrada opiera a zároveň aj mäkké i tvrdé tkanivo pod ňou. Z tohto pohľadu je ideálnym riešením dentálny implantát,“ hovorí MUDr. Libor Michna, MSc.


Späť